dinsdag, 02 juli 2013 21:38

Radio programma Pavlov ‘Nergens meer onbespied’

Dat Google alle gegevens die zij via een van hun diensten verzamelen bundelen en gebruiken om gedragsprofielen van mensen aan te leggen, Albert Heijn het koopgedrag van klanten in kaart brengt, vervoersbedrijven het ‘reisgedrag’ van gebruikers van het OV opslaan, Facebook handelt in persoonsgegevens enz…….dat wisten we al.

Sinds de ontboezemingen van klokkenluider Edward Snowden over het NSA PRISM programma lijkt eindelijk een brede maatschappelijke discussie op gang te komen, over het opslaan en verwerken van persoonsgegevens door overheden, het bedrijfsleven en de samenhang daarvan.

Nog steeds wordt door de voorstanders van het verzamelen van zoveel mogelijk data betoogt dat dit acceptabel is omdat het de veiligheid zou vergroten. Opiniepeilingen wijzen uit dat de meerderheid van de bevolking het daarmee eens is ALS het de veiligheid zou vergroten, en tegenstanders  wijzen erop dat het juist een aantasting van de veiligheid vormt.

Zaterdagavond werd hierover gediscussieerd op radio 1 in het programma Pavlov met Wouter Steijn, promovendus aan de Universiteit Tilburg,  die onderzoek doet naar het gedrag van jongeren en ouderen op internet en hun gebruik van sociale media. Niels Westerlaken van Bits of Freedom, Max Welling, hoogleraar informatica aan de Universiteit van Amsterdam en Miek Wijnberg voorzitter van Burgerrechtenvereniging Vrijbit.

Media

Pavlov 29/06/2013 Radio1