zaterdag, 02 mei 2020 14:08

Vrijheid 'vieren' met drone boven Utrecht op 5 mei schendt Vrijheid en fundamenteel mensenrecht om onbespied te kunnen leven

Persbericht

Burgerrechtenvereniging Vrijbit

Utrecht 2 mei 2020

In de ochtendkrant van heden zaterdag kondigde het Algemeen Dagblad in de Utrechtse editie aan dat men op 5 mei Bevrijdingsdag met een drone de inwoners van Utrecht gaat filmen.

Omdat Vrijbit opkomt voor het fundamentele mensenrecht van (onschuldige) burgers om onbespied te kunnen leven riepen we AD middels bijgaande brief op om deze actie alsnog af te blazen.

Toelichting

Het AD heeft in een ongetwijfeld ludiek bedoelde, actie gemeend om het vieren van de Vrijheid op 5 mei in Utrecht te gaan opluisteren door met een drone boven de stad opnamen te gaan maken.

Vrijbit is van mening dat dit een onacceptabele inbreuk maakt op het fundamentele recht van mensen om onbespied te kunnen leven.

We vinden het onbegrijpelijk en stuitend dat men, uitgerekend op Bevrijdingsdag, met een drone het gedrag van de inwoners van Utrecht in kaart te gaan brengen. Beeldopnames gaat maken die niet alleen voor een eenmalige papieren kranteneditie gebruikt kunnen gaan worden maar ook online voor altijd kunnen blijven circuleren.

Principieel maakt dit soort praktijken op onwettige wijze een inbreuk op het fundamentele mensenrecht op bescherming van het privéleven, van iedereen die op die dag op eigen erf, tuin of dakterras graag van de Vrijheid wil genieten.

Praktisch is het daarnaast bezwaarlijk dat alleen een klein deel van de bewoners van Utrecht en ook pas vlak van tevoren van de actie in kennis worden gesteld. Tevens dat het mensen die er bezwaar tegen hebben opzadelt met het idee dat men ongezien gefilmd kan worden en actief in verzet moeten komen om een ongerechtvaardigde inbreuk op hun privéleven te voorkomen of achteraf ongedaan te kunnen laten maken. Het feit dat velen momenteel aan huis gekluisterd zijn maakt alles nog eens extra wrang.

Dat er voor de actie een vergunning is verleend acht Vrijbit onrechtmatig. Dit omdat noch het 'fun' filmen noch promoten van het gebruik van de krant en website een juridisch( en moreel) gerechtvaardigd argument kan vormen voor het inbreuk mogen maken op een fundamenteel mensenrecht zoals vastgelegd in wet-en verdrag. Juridisch heeft daarom ook de vergunningverlener, wegens gebrek aan een vereist groot maatschappelijk belang en vereisten aan proportionaliteit en subsidiariteit, met het verlenen van toestemming onrechtmatig gehandeld. De persvrijheid- ook een voornaam recht- komt beslist niet in het gedrang als men Bevrijdingsdag-activiteiten niet met een drone observeert.

AD is formeel, juridisch gevraagd om alsnog van de actie af te zien en het besluit hierover bekend te maken. We hopen dat ook in Utrecht 5 mei de viering van de Vrijheid niet ontsiert gaat worden met een vliegend Panopticon- project waardoor mensen er rekening mee moeten houden dat iedereen die zich in de tuin, op het erf of dakterras bevind bespied kán worden.

Reacties op de actie Stop drone surveillance op 5 mei in Utrecht kunnen gestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.