woensdag, 15 maart 2017 16:44

Opnieuw rechtszaak tegen kentekenparkeren

Op 16 maart 2016 dient bij het Gerechtshof Amsterdam de  rechtszitting zaak L.T.C. Filippini vs.gemeente Amsterdam, zaaknr. 200.200.643/01.

Aanvang: 9.30 uur

Toelichting Invoering kenteken niet verplicht

Begin 2015 werd de eerste rechtszaak tegen kentekenparkeren door de voorzitter Filipini van Privacy First gewonnen: sindsdien waren automobilisten niet langer verplicht om bij het parkeren hun kenteken in te voeren.

De gemeente Amsterdam ging in vergelijkende zaken hierover echter in hoger beroep in een poging om alsnog de verplichting af te dwingen. Tevergeefs zo bleek want op 26 februari 2016 werd het verbod bevestigd door de Hoge Raad. https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Hoge-Raad-der-Nederlanden/Nieuws/Paginas/Kentekenparkeren-geen-naheffing-bij-invoeren-verkeerd-kenteken.aspx

Omdat de gemeente Amsterdam  gewoon doorging met de vermelding op de parkeerautomaten dat het invoeren van kenteken verplicht was spande Fillipini op 7 september 2016 alsnog een kort geding aan om anoniem parkeren mogelijk te maken. Dus zonder invoering van het kenteken en met anonieme betaalmogelijkheid.

In een onbegrijpelijk vonnis wees de rechter deze zaak toch weer af, waarna Privacy First versneld hoger beroep (spoedappèl) instelde bij het Hof Amsterdam https://www.privacyfirst.nl/rechtszaken-1/item/1042-kort-geding-privacy-fir

Gewijzigde teksten op parkeerautomaten

Onder druk van dit hoger beroep wijzigde de gemeente Amsterdam onlangs de teksten op alle parkeerautomaten: invoering van het kenteken is inmiddels niet meer "verplicht", maar slechts nog "gewenst".

Wie geen kenteken invoert, ontvangt echter nog steeds een parkeerboete die pas na bezwaar (met betalingsbewijs) wordt vernietigd. "Zo wordt je als goedwillende burger dus nog steeds gestraft als je anoniem wilt kunnen parkeren. Het is Kafka", aldus Privacy First.

Prijsvraag

Bij het parkeren in de omgeving van het gerechtshof staat het u vrij om een originele tekst in plaats van uw kenteken in te voeren en een foto daarvan te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of te posten op https://twitter.com/privacyfirst>

Stickers Vrijbit

Ook Burgerrechtenvereniging Vrijbit voert al jaren actie tegen het kentekenparkeren in Nederland. Stickers met de uitspraak van de Hoge Raad zijn verkrijgbaar via onze webshop.