donderdag, 05 juli 2012 21:10

Tweede Kamerleden gaan morgen op vakantie.... vingerafdrukweigeraars mogen het land niet uit!

vakantie-neeVandaag is de laatste vergaderdag voor het zomerreces van de Tweede Kamer.

Wat niet is kan nog komen, want naar verwachting wordt er nog uren dapper doorvergaderd, maar…. het beloofde wetsvoorstel over de introductie van een vingerafdruk vrije Identiteitskaart, is nog niet aan de Kamer aangeboden.

Op 26 april 2011 beloofde toenmalig minister Donner dat hij uiterste spoed zou betrachten met het indienen van dit wetsvoorstel. In oktober bezwoer hij de Eerste Kamer dat dit voorstel uiterlijk voor het verstrijken van de eerste helft van 2012 aan de Kamer zou worden aangeboden. Ook zijn opvolger minister Spies, heeft die toezegging meermalen herhaald. Maar voorlopig is er geen voorstel tot wijziging van de Paspoortwet verschenen en geen wetsvoorstel voor het introduceren van de nieuwe zelfstandige vingerafdrukvrije Nederlandse Identiteitskaart (NIK).

Nou zou dat allemaal niet zo’n ramp zijn, als de mensen die weigeren om hun vingerafdrukken af te geven, in elk geval voor de duur van 1 jaar, een identiteitsbewijs konden krijgen. Dat soort tijdelijke documenten hoeven namelijk geen vingerafdrukken voor te worden afgegeven. Dan zouden de principiële weigeraars - en de burgers die uit veiligheidsoverwegingen geen vingerafdrukken willen afstaan- in elk geval tijdelijk geholpen zijn. Zodat zij zich binnenlands kunnen identificeren en als vrij burger door Europa kunnen reizen.

Maar nee, dat weigert de overheid pertinent. Wat best verwonderlijk is omdat de ministers zelf al langer dan een jaar toe hebben gegeven dat de vingerafdrukken, die men blijft opeisen vanwege de grote foutmarge nergens voor te gebruiken zijn.

De Tweede Kamerleden begonnen het uiteindelijk toch ook wel een beetje zat te worden dat de overheid zich volkomen onbetrouwbaar gedraagt, door geen ontheffing te willen geven voor het afgeven van vingerafdrukken terwijl ze zelf erkent daar geen enkel belang bij te hebben en weet heeft dat het onnoemelijke problemen oplevert voor de mensen die niet zwichten voor deze onrechtmatige eis.

Mensen kunnen namelijk niet alleen niet op vakantie naar het buitenland, maar ook niet naar het ziekenhuis, niet verhuizen, geen afspraken met de notaris regelen, geen arbeidscontract afsluiten, zich inschrijven voor een woning en nog veel meer normale zaken. Twee weigeraars kost het zelfs hun bedrijf als er niet heel snel een oplossing komt.

Dat er inmiddels wel een advies bij de Raad van State is aangevraagd over het wetsvoorstel, helpt hen niet uit de problemen. En het feit dat er inmiddels 6 rechtszaken in Hoger beroep dienen bij de Raad van State ook niet, omdat de Raad van State geen uitspraak doet en de termijn van uitspraak simpelweg heeft verlengt. Uitspraak door de lagere rechtbanken, in vergelijkbare zaken, staan in de wacht voor de uitspraak van diezelfde Raad van State, en daar valt dus ook geen soelaas van te verwachten.

De Tweede Kamer leden hadden daarom aangekondigd, dat ze een motie gingen indienen om van de minister te verlangen dat ze een uitzondering te maken voor gewetensbezwaarden.

Maar net toen dat de vingerafdrukweigeraars enige hoop gaf dat op korte termijn in elk geval een tijdelijke oplossing zou kunnen komen, werd de motie niet ingediend….. maar als advies aanvraag doorgestuurd naar, jawel, de Raad van State.

Misschien dat de Kamerleden nu ze vandaag toch zo voortvarend aan het werk zijn om geen zaken over het reces heen te tillen, die motie alsnog even zouden kunnen indienen voordat ze zelf van hun welverdiende rust gaan genieten.

Tekst ligt er, er zijn nog uren voldoende Kamerleden aanwezig om de motie aan een meerderheid te helpen… en het kost niets!

download persbericht

 

Voor info 19 juli aanstaande zitting inzake verzoek om tijdelijke voorziening bij de Raad van State in ‘zaak Roest’ lees…

Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.