maandag, 08 februari 2010 13:55

Reclame Code Commissie Poogt Vingerafdrukactie te censureren

Op 24 november 2009 heeft iemand, vermoedelijk uit Rotterdam afkomstig , door het invullen van een on-line klachtenformulier bij de Reclame Code Commissie (RCC) geklaagd over de bezorging van de zogenaamde bijlage afbeelding BSN-tatoeagefolder tegen de Paspoortwet.

De Commissie hoort uiteraard enkel uitspraken te doen over reclame uitingen en zich niet te bemoeien met het verspreiden van informatie met een politieke inhoud.

Het is dan ook raadselachting waarom men op 15 december over de folder heeft vergaderd. Men constateert immers zelf dat de folder ‘onvoldoende (?) als reclame herkenbaar is’.

Op 12 januari doet de RCC zelfs uitspraak over een zaak die geen reclame betreft met de mededeling dat de Commissie bevoegd zou zijn om elke openbare aanprijzing te toetsen aan de Nederlandse Reclame Code (NRC).Hiermee wordt een nieuw middel geïntroduceerd om de vrijheid van meningsuiting te kunnen in perken. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling.

Opmerkelijk ook omdat het censureren van de folder via een aanklacht bij het OM bij voorbaat kansloos was en op 11-01-2010 dan ook faliekant mislukte. Omdat er geen sprake zou zijn van een strafbaar feit.

Evenals Het Nieuwe Rijk - de organisatie die verantwoordelijk is voor de tatoeagefolder-actie tegen de opslag van vingerafdrukken door de overheid- verbaast Vrijbit zich erover dat de RCC oordeelt over een actie, die een duidelijk politieke strekking heeft en het debat over het onderwerp wil aanwakkeren.

Evenals zij, zijn wij van mening dat het verbieden van dergelijke acties is in strijd met de vrijheid van meningsuiting.

Vrijbit heeft hierover inmiddels schriftelijk contact opgenomen met de Reclame Code Commissie

Voor wie ook wil reageren: het RCC is bereikbaar via Adres:

Buitenveldertselaan 106
1081 AB Amsterdam
Telefoon: 020-6960019
Fax: 020-6965659
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.