E-mailadresAfdrukkenExport ICS

vervolg rechtzaak Vrijbit vs AP in zaak Gedragscode Zorgverzekeraars

Titel:
vervolg rechtzaak Vrijbit vs AP in zaak Gedragscode Zorgverzekeraars
Wanneer:
vr, 15. februari 2019, 10:30 h
Categorie:
Rechtszaken

Omschrijving

15 februari 2019

zaaknummer: UTR16/3326 WBP V93

locatie: rechtbank Midden-Nederland, Vrouwe Justitiaplein 1 te Utrecht

aanvang: 10:30 uur

zitting openbaar

Vervolgzitting in de beroepszaak die Burgerrechtenvereniging Vrijbit aanspande tegen  AP (voorheen CBP) vanwege de weigering van deze toezichthouder om ervoor te zorgen dat er een einde wordt gemaakt aan de wijze waarop Zorgverzekeraars in Nederland volgens hun eigen Gedragscode  (medische) persoonsgegevens verzamelen en verwerken op een wijze die strijdig is met nationale en internationale wetgeving ter bescherming van het recht op een priveleven en het medisch beroepsgeheim aantast.

Toelichting:

De kwestie over de onrechtmatige verwerking van medische persoonsgegevens stamt al uit 2005. De onderhavige beroepszaak begon op 3 mei 2015, met het verzoek van Vrijbit aan AP om handhavend op te treden.

Na eindeloos traineren van de toezichthouder besloot deze na een juridische procedure (van besluit, bezwaar op besluit& besluit op bezwaar) op 1 juni 2016 om het handhavingsverzoek definitief af te wijzen. Daar tekende Vrijbit op 8 juli vervolgens beroep tegen aan bij de rechtbank. Na de nodige verwikkelingen en uitstelprocedures werd de zaak op 10 maart 2017 door de rechtbank op zitting behandeld. Hieruit volgde een voorlopige uitspraak op 21 augustus 2017, waarbij de AP de opdracht kreeg om de gebreken in haar besluitvorming te herstellen. De deadline daarvan verliep ( na opnieuw meerdere uitstelverzoeken van AP) op 15 februari 2018.

Vervolgens bleef een definitieve uitspraak van de rechtbank uit. Ook toen een op 22 mei 2018 een klacht werd ingediend wegens het overschrijden van een redelijke termijn.

Vervolgens stuurde de AP op 17 september een 6 cm dik pak papier met 'nadere informatie' en uitsluitend bestemd voor kennisneming door de rechtbank een veelvoud van deze informatie aangevuld met 'geheime' stukken.

Voor meer achtergrond informatie zie elders op deze website:

25-1-2017 persbericht 10 maart 2017  https://www.vrijbit.nl/dossiers/dossier-gezondheidszorg/item/1058-persbericht-vrijdagmiddag-10-maart-dienen-in-utrecht-2-rechtszaken-over-onrechtmatig-verzamelen-en-verwerken-van-ieders-medische-gegevens-door-de-zorgverzekeraars-en-nederlandse-zorg-autorit