E-mailadresAfdrukkenExport ICS

vervolg rechtszaken Vrijbit vs AP inzake Diagnose behandel Informatie Systeem DIS

Titel:
vervolg rechtszaken Vrijbit vs AP inzake Diagnose behandel Informatie Systeem DIS
Wanneer:
vr, 15. februari 2019, 09:00 h
Locatie:
Utrecht
Categorie:
Rechtszaken

Omschrijving

15 februari 2019

Locatie: Rechtbank Midden-Nederland te Utrecht

zaaknummer Utr16/4199WBP

Vervolg zitting in de beroepszaak die Burgerrechtenvereniging Vrijbit aanspande tegen de toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (voorheen CBP) wegens haar weigering om een eind te maken aan het onrechtmatig verzamelen, verder verwerken en aan derden beschikbaar stellen van de verplicht door zorgverleners aan te leveren Diagnose-behandelgegevens van hun patiënten.

Toelichting

Deze juridische procedure startte met een officieel handhavingsverzoek aan AP op 3 mei 2015.

De eerste zitting die de rechtbank hierover hield( na een uitputtend voortraject van afwijzing en bezwaarprocedures daartegen) vond plaats op 10 maart 2017.

Dit resulteerde in een voorlopige uitspraak d.d. 11 juli 2017 waarbij de AP gesommeerd werd om de gebreken in de besluitvorming te herstellen. na wederom meerdere uitstelverzoeken van AP verliep de deadline hiervoor op 9 januari 2018. Zonder dat de Rechtbank vervolgens overging tot een definitieve uitspraak. Hiertegen werd door Burgerrechtenvereniging Vrijbit eind mei 2017 een zak gestart tegen de rechtbank vanwege het overschrijden van een redelijke termijn.

Vervolgens ging de AP, 5 maanden na het verstrijken van de deadline, grote hoeveelheden nadere informatie aan de rechtbank sturen waarvan een groot deel als geheime stukken niet aan Vrijbit als eiser ter beschikking werden  gesteld.

Meer info over het DIS, de voorgeschiedenis en de inhoud van de zaak is te vinden op onze website.

Zie:

25-1-2017 Persbericht ‘Vrijdagmiddag 10 maart dienen in Utrecht 2 rechtszaken over onrechtmatig verzamelen en verwerken van ieders medische gegevens door de Zorgverzekeraars en Nederlandse Zorg Autoriteit’  https://www.vrijbit.nl/dossiers/dossier-gezondheidszorg/item/1058-persbericht-vrijdagmiddag-10-maart-dienen-in-utrecht-2-rechtszaken-over-onrechtmatig-verzamelen-en-verwerken-van-ieders-medische-gegevens-door-de-zorgverzekeraars-en-nederlandse-zorg-autorit


Locatie

Locatie:
Utrecht