E-mailadresAfdrukkenExport ICS

rechtszaak AP weigert handhaving NS

Titel:
rechtszaak AP weigert handhaving NS
Wanneer:
ma, 4. september 2017, 10:30 h
Categorie:
Rechtszaken

Omschrijving

In eerste instantie gaat het hoger beroep over de vraag of de toezichthouder bescherming parsoonsgegevens(AP) het recht heeft om geen gevolg te geven aan het handhaafverzoek om in te grijpen tegen het beleid van Translink/NS om privacy van OV gebruikers enkel te beschermen als men daarvoor fors betaald.

Meer algemeen staat ook de kwestie op de rol of deze toezichthouder ├╝berhaupt gerechtigd is om  een handhavingsverzoek naast zich neer te leggen ZELFS als de rechter daar opdracht geeft.

De beoordeling van de hoogste bestuursrechtbank zal daardoor ten eerste belangrijk zijn om het OV-chipkaart systeem (alsnog) in overeenstemming te doen brengen met het recht op privacy van alle reizigers en niet alleen voorbehouden te laten voor kapitaalkrachtigen.

Daarnaast dient de Raad van State zich nu uit te spreken over de verhouding tussen de (bij het ministerie V&J) ondergebrachte nationale toezichthouder en de rechts(on)zekerheid van burgers om de rechter de toezichthouder tot optreden te kunnen dwingen. Deze kwestie is ook voor alle andere handhavingsverzoeken die inmiddels tegen de inerte AP lopen van belang; waaronedr de inmiddels 3 zaken die Burgerrechtenvereniging Vrijbit heeft lopen in verband met het onrechtmatig verzamelen en gebruiken van medische gegevens van de hele bevolking EN de onrechtmatige EPD-LSP registraties.

Op voorhand liet de woordvoeder van AP in de pers vast weten dat men zich  niet door de rechtbank wenst te laten dwingen tot zaken die men zelf niet belangrijk genoeg acht om in te grijpen. Zie: AD :' De uitspraak van de rechter verplicht ons tot het onderzoek naar de NS, terwijl wij zelf daar niet voor zouden kiezen. Dit raakt dus aan onze onafhankelijke werkwijze' 

Locatie: Raad van State,afdeling Bestuursrechtspraak Kneuterdijk 22, Den Haag. Klik HIER voor een routebeschrijving

De behandeling van deze hoger beroepszaak is openbaar, publiek van harte welkom.