woensdag, 12 september 2012 20:59

Vrijbit in actie voor ‘verbeter de wereld krant’ NRCNext


Op maandag 10 september 2012 werden vanaf 6 uur ’s ochtends door het hele land 175.000 exemplaren uitgedeeld van de Nep-NRC Next. Deze gratis persiflage van de NRCnext roept op tot actie onder het motto ‘een andere wereld is mogelijk- maar dan moet je er wel iets voor doen’.

Burgerrechtenvereniging Vrijbit wordt in de krant genoemd als een van de organisaties die de makers inspireerden tot het maken van de krant. Dat doet ons deugt. Evenals het feit dat onze leden bereid waren om voor dag en dauw maandagochtend enthousiast mee te helpen om de kranten, onder andere op 50 stations in Nederland te helpen verspreiden.

zie video's Utrecht en uitdeel actie Almere

De groep actievoerders die de krant laten in omloop bracht verzon aan de hand van echte cijfers, nieuwsfeiten een rare twist in de berichtgeving om met deze artikelen te laten zien hoe het nieuws eruit zou kúnnen zien. Hoe een meer sociale, duurzame en rechtvaardige samenleving mogelijk is als de reactie op alle nieuws zou zijn dat er actie op ondernomen werd en miljoenen mensen niet inert zouden blijven reageren ‘het is vreselijk maar ik kan er niets aan doen’. 

Er werd veel aandacht besteed aan thema's als welvaartsdeling en duurzaamheid. Ook de manier waarop na 9/11 de huidige surveillance maatschappij tot stand kwam door het vervalsen van rapporten en lobby van bedrijfsleven en inlichtingendiensten komt aan bod in het artikel ’Wie houdt Big Brother in de gaten ?’ 

De krant verscheen net als de fake-Volkskrant (.pdf) in 2010 vlak voor de verkiezingen.Opmerkelijk was dat juist de dag dat de krant verscheen met op de feestelijke voorpagina in koeiengrote letters de tekst YES IT CAN, de echte NRCNext uitkwam met de tekst HET ROER KAN HELEMAAL NIET OM.

Ben jij niet een van de gelukkige die de krant heeft gehad, maar zou je 'm toch graag van papier willen lezen? Dan kun je 'm via XminY nabestellen! Stuur hiervoor een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Bij de krant horen ook een website en facebook pagina, waar je de krant digitaal kunt nalezen en kunt reageren op de artikelen.