zondag, 13 maart 2016 10:51

I AM HUMAN NOT DATA Tulpen tegen data

Ze piepen al boven het gras uit en als je heel goed kijkt kun je vanaf de Wittevrouwensingel lezen I AM HUMAN NOT DATA. Op het talud tussen de expeditie van de Vrije Wolf en de voormalige cipierswoningen vormen vijftienhonderd oranje-gele Apeldoornse Beauties het woord.

Leden van Burgerrechtenvereniging Vrijbit hebben afgelopen weekend deze tulpen geplant om de aandacht te vestigen op de onpersoonlijke behandeling die je als mens tegenwoordig krijgt. Sinds 2001 wordt stelselmatig en op grote schaal het fundamentele recht op een privéleven van de burger ingeperkt en geschonden’.

Vrijbit verweert zich, als vereniging van verontruste burgers, tegen deze afbraak en onderneemt actie om de controlemaatschappij een halt toe te roepen.

Toen er in 2008 een plan lag om alle burgers met een vingerafdruk in een centrale database te registreren ontstond Vrijbit als eenmalig protest. Maar het ledental groeide en probeert op allerlei vlakken de balans tussen wat technisch mogelijk is en wat wenselijk is in een gezonde samenleving beter in evenwicht te krijgen.

De tulpen zijn geplant binnen het kader van de tentoonstelling Hacking Habitat in de Vrije Wolf. Die tentoonstelling gaat onder andere over de bewustwording van de burger inzake privacyverloedering. Ine Geevers, de curator, nodigde behalve beeldend kunstenaars ook actieve burgers, initiatieven en organisaties uit met een bijdrage.

Naast dit buitenproject verzorgde Vrijbit voor de binnenexpositie tevens een maquette met een kunstzinnige impressie over het bollenproject en een informatiebord voorzien van allerhande informatie- en actiemateriaal in zake de strijd om behoud van het recht op privacy.

Hacking Habitat- the art of Control is te bezoeken van 26 februari tot 6 juni 2016 via de ingang aan het Wolvenplein in Utrecht

Meer in deze categorie: « Jaarverslag 2014 Jaarverslag 2015 »